стадион фенове
стадион фенове / БГНЕС

Говорителят на канцлера Ангела Меркел заяви в понеделник, че е "трудно да се разбере" защо местните власти в Кьолн са позволили на 50 000 фенове да напълнят стадиона през уикенда, докато Германия се бори с нарастващите инфекции с коронавирус, съобщи АФП.

Снимките на тълпата от пълния стадион за мача от първа дивизия между Кьолн и Борусия Мьонхенгладбах, предизвикаха заглавия в цялата страна, като много коментатори с отчаяние регистрираха липсата на маски и социална дистанция.

"В момент, когато силно засегнатите региони отменят коледните базари и се въвеждат строги мерки", пълният стадион "е много труден за разбиране", заяви пред репортери отиващият си говорител на Меркел Щефан Зайберт.
Откриха новия африканския щам „Омикрон“ в няколко европейски държави

Местните власти в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия заявиха, че пълният стадион в Кьолн е оправдан, тъй като преди да влязат, привържениците трябвало да покажат, че са напълно ваксинирани или са се възстановили.

Критиците обаче заявиха, че броят на хората в тълпата е безотговорен в момент, когато Германия е обхваната от свирепата четвърта вълна на коронавируса, а в много региони липсват легла за интензивно лечение, тъй като процентът на инфекциите достига рекордни стойности.

Мачът през уикенда съвпадна и с първите съобщения за предполагаеми случаи на щама Омикрон в Германия.

Друг мач от Бундеслигата през уикенда, „Лайпциг“ срещу „Леверкузен“, се игра на празен стадион заради местните ограничения на коронавируса в източната провинция Саксония.

В рамките на федералната система на Германия 16-те провинции на страната имат значителни правомощия да решават за собствения си подход към коронавируса, но в понеделник германското министерство на вътрешните работи разкритикува появилата се мозайка от мерки.

"Тази неравномерност в различните провинции, когато става въпрос за големи събития, не само спортни, е крайно незадоволителна", заяви Стив Алтер, говорител на изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер.

Какво знаем за новия вариант на коронавируса Омикрон

Гневът срещу случилото се в Кьолн идва на фона на широко разпространеното осъждане на карнавалните празненства в града по-рано този месец, които извадиха десетки хиляди празнуващи по улиците.

Рязкото увеличаване на случаите на COVID-19 в Германия идва в неудобен момент за правителството на Меркел, което действа в качеството си на служебно, преди новото коалиционно правителство да поеме властта през следващите дни.

БГНЕС