/ iStock/Getty Images
Премиерът на Словения Янез Янша изрази увереност, че епидемията от COVID-19 ще бъде обуздана до няколко седмици и добави, че според него вече 40% от населението имат имунитет към болестта, съобщи Танюг.

"На практика вече 800 000 души са защитени с ваксиниране или с това, че са преболедували инфекцията, което ни дава оптимизъм, че до лятото ще победим епидемията и отново ще започнем да живеем нормално", заяви Янша в Twitter, добавяйки, че условие за това е всички да продължат да се придържат към рестриктивните мерки.

Според последни официални данни 32,3% от населението на Словения са получили първа доза от ваксината против COVID-19, а 17% - и втората доза. За защитени се смятат и онези, които са преболедували вируса през последните 6 месеца. Словения в момента се намира в "жълта" фаза на епидемията, а официално се преценява, че в края на този или в началото на следващия месец може да влезе в "зелена" фаза с по-малко от 300 нови случая на ден, когато ще има ново разхлабване на мерките.

Правителството съобщи днес, че през последните 24 часа са регистрирани 497 новозаразени, а броят на хоспитализираните за пръв път от няколко месеца намаля до по-малко от 400.

В болници в момента се лекуват 383 пациенти, от които 113 са в интензивни отделения. Някои болници започват да затварят ковид отделенията и засилват изоставените здравни програми.

В съобщението на правителството от днес се добавя, че са починали 6 пациенти с COVID, а от болници са изписани 52 пациенти на домашно лечение.
БТА