Прекратиха извънредното положение в Неапол заради боклука
Прекратиха извънредното положение в Неапол заради боклука / cнимкa: БГНЕС
„На извънредното положение с боклука в Неапол е сложен край”, заяви италианският премиер Силвио Берлускони на среща с депутати от партията "Форца Италия". Той смята да обяви официално края на "боклуджийската криза" в самия град, където ще пристигне в петък. В момента улиците на Неапол, административен център на областта Кампания, и околностите му са почистени от купчините боклук.

Но за дългосрочното решение на проблема с извозването и преработката на отпадъците, който съществува от десетилетия, трябва да се направят още доста неща. Освен усъвършенстването на дейността на обслужващите сметищата планира се в Кампания да бъдат изградени четири завода за изгаряне на отпадъците. Първият от тях трябва да влезе в действие до края на януари. Следващият трябва да бъде в самия Неапол, но още не е избрано мястото, където ще бъде построен.

"Боклуджийската криза" в Кампания достигна връхната си точка в края на миналата година. Според някои анализатори това бе "последната капка", свалила от власт лявоцентристкото правителство на Романо Проди. По време на предизборната кампания за парламентарните избори през април едно от основните обещания на Берлускони бе, че ще се справи с проблема в най-кратки срокове.