Предупреждават ЕС за опасност от разцепление между Северна и Южна Европа
Предупреждават ЕС за опасност от разцепление между Северна и Южна Европа / снимка: БГНЕС, архив

Германия и трите балтийски държави предупредиха ЕС за опасност от разцепление между Северна и Южна Европа в момент, когато дълговата криза подкопава доверието между страните членки. Това предаде Франс прес, като се позова на министерско послание, публикувано в литовската столица Вилнюс.

"Доверието между европейските съседи и доверието в Европа - нашия общ проект, е в основата на общността ни", пишат външните министри Гидо Вестервеле (Германия), Аудронюс Ажубалис (Литва), Едгарс Ринкевичс (Латвия) и Урмас Пает (Естония). "Сътрудничеството в Европа не е нещо, което може да сметнем за вече установено, както ни припомня дълговата криза. Стигнало се е до дълбока криза на доверието и основанията за доверие", посочват те.

"Дисбалансите, откроили се в Европа, не засегнаха само националните икономики от еврозоната. Все по-силно се раздалечават и националните дебати за Европа", констатират авторите, цитирани от БТА.

Две десетилетия след падането на Берлинската стена континентът е заплашен от ново разслояване - този път между Севера и Юга, отбелязват министрите. Очаква се те
да разговарят в Рига по регионални въпроси, сред които са отбраната и енергийният сектор.

Министрите приветстват "успешните реформи" в балтийските държави, постигнати с цената на строги ограничения. Според тях, за да може валутният съюз да посрещне предизвикателствата на бъдещето, трябва "да бъде придружен с по-тясно икономическо и бюджетно сътрудничество".

Авторите на посланието критикуват пакта за ненападение, сключен точно преди 73 години от нацистка Германия и Съветския съюз. През септември 1939 г. СССР нападна Полша, после - през 1940 г., анексира балтийските страни, напомня АФП. Този пакт "отвори пътя за несправедлива и безчовечна политика, предизвикала катастрофално разраснало се бедствие в Европа", изтъкват министрите.