Ибрахим Бубакар Кейта
Ибрахим Бубакар Кейта / Gulliver/Getty Images
Представители на ООН са се срещнали вчера с малийския президент Ибрахим Бубакар Кейта и с другите арестувани от хунтата държавници. Това съобщи в "Туитър" мисията на световната организация в Мали, предаде Франс прес.

Представител на пучистите съобщи, че са пуснати на свобода двама от задържаните във военната база "Кати" край Бамако. "Това е доказателство, че спазваме правата на човека", добави представителят на хунтата, пожелал анонимност.

Освободени са бившият министър на финансите и икономиката Адулайе Дафе и Сабане Маалмуду, личният секретар на президента. В базата остават 17 задържани.

"Разрешихме на мисия по правата на човека на ООН в Мали да посети всички 19 затворници в Кати, включително бившия президент Ибрахим Бубакар Кейта и бившия премиер Бубу Сисе", добави той.

На 18 август във военната база избухна метеж. Военните превзеха генералния щаб и арестуваха висшето ръководство на страната, включително президента.

Военните взеха властта в Мали, затвориха границите и обявиха комендантски час (ВИДЕО/СНИМКИ)

Под давление президентът обяви своята оставка, а също така разпусна правителството и парламента. Властта бе поета от създадения от пучистите Национален комитет за спасение на народа, припомня ТАСС.
БТА