Председатели на патриотични партии от ЕС се срещнаха във Виена
Председатели на патриотични партии от ЕС се срещнаха във Виена / netinfo
Среща на председателите на патриотични партии от Европейския съюз се състоя във Виена днес. Конференцията беше организирана по покана на Австрийската партия на свободата (АПС) в парламента.

На срещата присъстваха председателят на АПС Хайнц-Кристиян Щрахе, лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров, председателят на „Фронт Насионал” Жан-Мари Льо Пен и шефът на делегацията на Влам Беланг в Европарламента Франк Ванеке.

Основна тема на конференцията беше възможността за формиране и дейност на европейска патриотична партия на ниво ЕС. Бяха обсъдени техническите и организационни предпоставки за образуването на такова политическо тяло.

Участващите в срещата лидери на националистически партии се договориха за активни действия, целящи формирането на европейска политическа партия. На събиране, което ще се осъществи до ноември тази година, трябва да бъдат изработени и приети уставът и програмата на партията. Очаква се домакин на следващата среща да бъде партия „Атака” у нас.

Патриотичните формации обсъдиха и въпроса с членството на Турция в ЕС. Те взеха решение, ако членството стане факт, да поемат курс за напускане на Съюза от страна на техните държави.