/ Gulliver/Getty Images
Изправени пред многобройни случаи на корупция, разтърсили Португалия, две асоциации решиха да организират по тази тема безплатни обиколки с екскурзовод в Лисабон. Първият тур, който предизвика голям интерес, се състоя днес, предаде Франс прес.

"Целта е тези трудни за разбиране неща да се популяризират по практичен и забавен начин и хората да се запознаят с тях", каза пред АФП в началото на обиколката Жоау Баталя, член на Френте сивика (Frente Civica) и на португалския клон на "Трансперънси интернешънъл".

В Португалия гласуват предсрочно на президентски избори

Заради пандемията броят на участниците бе ограничен до около 20 души, като имаше и значително полицейско присъствие. За първия "Корупционен тур" бе избрана "Операция Mаркеш".

Това е огромен медийно-политически скандал, обхващащ 189 престъпления, извършени от 19 души, включително бившия португалски министър-председател Жозе Сократиш, който бе на власт между 2005 и 2011 година.

По-конкретно, португалската прокуратура твърди, че Сократиш е получил около 34 милиона евро за действия в полза на интересите на бившия банкер Рикарду Салгаду в Ешпириту Санту (Espirito Santo Group), която стана Нову банку (Novo Banco) през 2014 година, както и в полза на Португал телеком (Portugal Telecom).

Преди две седмици Сократиш бе подсъдим за пране на пари и фалшифициране на документи, но обвиненията в корупция срещу него бяха отхвърлени. "Започнахме с това дело, защото неотдавна имаше съдебно решение, а и всички емблематични места, свързани с него, са в центъра на Лисабон и съответно са лесно достъпни пеша", обясни Баталя.

В програмата на тристепенния маршрут е бившата централа на Португал телеком, едно от местата, на който е живял Сократиш, и бившите помещения на банка Ешпириту Санту.

"Имаме голям проблем с корупцията в Португалия, трябва да се възмутим, в противен случай ще се влоши, представянето на проблемите по този начин е много добро и креативно", коментира участникът в посещението Жулиу Рейш, 62-годишен учител.

Португалия смекчава антивирусните мерки

Въпреки дъжда малката група внимателно изслушваше обясненията на всяка спирка пред фасадите на сградите, където се разгръщаха различните епизоди от сюжета.

"Не знаех нищо за тази афера и мисля, че е добър начин да бъде популяризирана; като участваме в тези посещения, се чувстваме малко по-загрижени", заяви пред АФП Лоренцо Ланфранко, 21-годишен италиански студент социология.

Предвид успеха на първото издание, организаторите вече планират за следващите седмици обиколки, фокусирани върху португалската финансова система и върху електрическата компания Енергиаш де Португал (Energias de Portugal - EDP).
БТА