/ Thinkstock/Getty Images
Депутатът от "Златна зора" Константинос Барбарусис, който вчера в парламента на Гърция призова за военен преврат, е обвинен в предателство и подклаждане на насилие. Той все още не е арестуван, а полицията го издирва, след като е успял да избяга с кола. Барбарусис бе изгонен от партията, а срещу него е възбудено наказателно преследване. Опитът за бягство от властите допълнително утежнява положението му, а към това се прибавя и опасно шофиране, което е можело да предизвика катастрофа.

Очаква се договорът за името на Македония да бъде подписан в неделя

Константинос Барбарусис, говорейки от парламента, призова армията да арестува премиера Алексис Ципрас, лидера на малкия партньор в управляващата коалиция в Гърция Панос Каменос и гръцкия президент Прокопис Павлопулос, след което неговата партия бе отстранена от дебата за вота за недоверие към правителството. Премиерът Алексис Ципрас и неговото правителство се изправиха пред вот на недоверие в парламента заради споразумението за новото име на Македония, което правителствените ръководители на двете страни постигнаха по-рано през седмицата.  

Депутатът късно снощи е карал по една от магистралите в Гърция и при полицейския знак не само че не спрял, но и отпрашил с висока скорост от - около 180 километра в час, в неизвестна посока. Полицаите го преследвали, но така и не са успели да го заловят. До рано сутринта опитите за локализиране и арестуване на Барбарусис продължаваха, но без резултат.

Гръцки депутат проговори на български, наричайки го македонски (ВИДЕО)

И въпреки че членовете на парламентарната група на "Златна зора" с аплодисменти приветстваха речта на Барбарусис, вероятно за да избегнат допълнителни нарушения на законите (в Гърция все още продължава процесът срещу "Златна зора"), малко по-късно той беше изгонен от партията.

Гръцката прокуратурата, повдигна обвинения срещу него за държавна измяна и в рамките на закона след подадена жалба от министъра на отбраната Панос Каменос и заместник-министър на отбраната Фотис Кувелис, Барбарусис трябва да бъде арестуван в рамките на 48 часа.
БГНЕС