Португалският премиер защити новия европейски договор
Португалският премиер защити новия европейски договор / netinfo
Португалският премиер Жозе Сократиш, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, защити днес новия проект за европейски договор пред Европейския парламент, предаде Асошиейтед прес.

Сократиш отбеляза, че Договорът от Лисабон ще сложи край на годините на трудно взимане на решения и ще подготви ЕС да предприеме мерки за подобряване на ключови политики в области като имиграцията, промените в климата, откриването на работни места, борбата срещу тероризма и външната политика. "Имаме нов и добър договор. Договор, който решава кризата от миналото и дава възможност на Европа да насочи поглед към бъдещето", добави той.

Преди това европейските депутати поискаха от Сократиш и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу да обяснят на гражданите на 27-те страни членки защо Договорът за реформа, който бе одобрен от държавните и правителствените ръководители миналата седмица, е толкова важен. Те ги призоваха да насърчат националните правителства да проведат кампании в подкрепа на споразумението, за чието влизане в сила е необходима ратификацията на всички държави от съюза.

Фактът, че когато се завърнаха у дома след срещата в Лисабон, повечето лидери се хвалеха с отстъпките, които са спечелили за страните си, не помага на европейската кауза, предупреди председателят на Групата на либералите и демократите в Европейския парламент (АЛДЕ) Греъм Уотсън.

Сократиш увери, че председателя на Европарламента ще запази правото си на глас след влизането в сила на новия договор, предаде Франс прес. Това, което Съветът реши, е, че парламентът ще има 751 депутати, т. е. 750 плюс председателя, подчерта той и изрази учудване откъде идват съмненията по въпроса.

Новият европейски договор предвижда максималният брой на европейските депутати да бъде 750 плюс председателя, отбелязва Франс прес. Първоначалният замисъл бе общият брой на членовете на Европарламента да бъде 750, но Италия получи още едно място след изразени от нейна страна остри възражения. Във връзка с увеличаването на броя на местата с едно, някои представители на ЕС споменаха в Лисабон за евентуално отнемане на правото на глас на председателя на парламента.