Попречиха ли мъченията да се стигне до втори 11 септември?
Попречиха ли мъченията да се стигне до втори 11 септември? / Thinkstock/Getty Images

Предотврати ли изтезаването на членове на Ал Кайда нов "11 септември" на лондонското летище "Хийтроу"? ЦРУ от години твърди, че го е предотвратило. Американски парламентарен доклад обаче се опитва да покаже обратното, за да дискредитира прибягването до мъчения завинаги.

Полемиката в САЩ е реална и въпросът далеч не е решен, съдейки от смущението на Белия дом, чийто говорител вчера отказа да посочи дали според Барак Обама с помощта на мъченията са били получени важни разузнавателни сведения или не.

Отвъд моралните възражения огласеният във вторник доклад на сенатската комисия по разузнаване цели да докаже, чрез подробно възстановяване на фактите, некоректността в доводите на ЦРУ относно осуетяването на планирани атентати и залавянето на "терористи" - за установяването на местонахождението на Осама бин Ладен, за планиран атентат срещу небостъргачи в САЩ или самоубийствено нападение срещу американска база в Джибути. . . Мъченията са спасили живота на хора, твърдят защитниците на ЦРУ, и най-вече висшите фигури от времето на президента Буш, които се заеха да защитават резултатите от "програмата".

Един от най-често цитираните успехи е осуетяването на план за повторение на атентатите от 11 септември 2001 г., насочен срещу летище "Хийтроу" и сградите в "Канари уорф" (финансовия център на Лондон) - идея на Халед Шейх Мохамед, предполагаемият "мозък" на нападенията от 11 септември.

"Информацията, получена по време или след прилагане на разширени техники за разпит от ЦРУ не са изиграли никаква роля за алармиране на управлението за заплахата или за осуетяване на плана за атентат срещу летище "Хийтроу" и "Канари уорф"", заключава докладът на сенатската комисия въз основа на милиони документи на самото ЦРУ.

ЦРУ възразява, твърдейки, че един от ключовите хора в планирания атентат, Рамзи бин аш Шибх, е бил заловен с помощта на сведения, разкрити от Абу Зубейда, който през 2002 г. многократно бил подлаган на симулация на давене.

Парламентарните следователи обаче твърдят, че Рамзи бин аш Шибх вече е бил известен на ЦРУ и е бил заловен по случайност, при рейд на пакистанските сили срещу друг човек.

Освен това "ЦРУ и други разузнавателни служби вече са били в течение на усилията на Ал Кайда да вземе на прицел "Хийтроу"", посочва докладът и допълва, че "Ал Кайда не е намерила пилот и нападението не било непосредствено предстоящо".

Лъжливи следи

Разбира се, казва ЦРУ, разширените разпити не всеки път са ефикасни, допускани са и грешки, но като цяло са дали резултати, дори и непреки, и са донесли ценни сведения. Разпитите на Абу Зубейда са захранили с информация 766 доклада.

Републиканците твърдят, че без тези разпити ЦРУ нямаше да може да научи за ключовата роля на куриера на Осама бин Ладен, отвел ЦРУ до лидера на екстремистката мрежа. Според Сената твърдението е преувеличено: към куриера насочвали много други източници.

"Не е вярно", отвръща Джо Маклафлин, заместник-шеф на ЦРУ от 2000 до 2004 г., в рубрика за лични мнения на в. "Вашингтон пост". Висши фигури от Ал Кайда, като Халед Шейх Мохамед /. . ./ излъгаха, когато им бе казано, какво знаем за куриера. Това беше убедителен знак, че той се опитва да защити Бин Ладен". "Невъзможно е да знаем от сегашна гледна точка дали ЦРУ е можело да получи същите сведения, помогнали за отриването на Бин Ладен, без да си послужи с разширени техники", пише ЦРУ в официалното си опровержение на доклада.

Поддръжници и критици продължават да възстановяват трудолюбиво разследвания отпреди десет години.

Едно нещо обаче е неопровержимо: при изтезанията задържаните са измисляли факти и са насочвали ЦРУ по погрешни следи. Халед Шейх Мохамед е представил три различни версии за плана за атентат срещу лондонските мишени.

"Столетната история ни научи, че мъченията водят до фалшиви показания и самопризнания", каза бившият американски генерал Дейвид Ървин, преподавал разширени техники за разпит на военнопленници в американската армия, по време на телеконференция, организирана от неправителствена правозащитна организация.

Изказването му потвърждава и сенатор Джон Маккейн, бивш американски пилот, подлаган на мъчения в течение не пет години във Виетнам.

"От личен опит знам, че злоупотребите срещу затворниците дават повече вредни, отколкото полезни сведения", отбелязва той и разказва, че често вместо имената на пилотите от своята част, изброявал пред мъчителите си играчите от отбор за американски футбол.

Източник: БТА