/ iStock/Getty Images
Полският Конституционен съд разглежда днес правото на аборт в страната, известна като подчертано католическа и вече въвела едни от най-силните ограничения върху изкуственото прекъсване на бременността в Европа, предаде Франс прес.

Депутатите ултракатолици от националистическата управляваща партия искат да премахнат правото на аборт в случай на тежко увреден плод - един от малкото мотиви, смятани за уважителни в страната, членуваща в ЕС.

Голям брой жени и правозащитни организации протестираха вече срещу предишни легални опити за втвърдяване на закона, но коронавирусната пандемия затрудни техните акции.

Конституционният съд, реформиран от правителството на партия Право и справедливост (ПиС), често става оттогава обект на обвинения, че в него заседават съдии, лоялни към тази политическа сила.

Президентът Анджей Дуда също се е изказвал в полза на новото ограничение.

Евентуалното съдебно решение според желанията на ПиС ще ограничи правото на аборт единствено до случаите, когато е застрашен животът на бременната жена и когато бременността е резултат от изнасилване или инцест.

Неправителствената организация "Акция Демокрация" ("Действие Демокрация") заяви, че е събрала над 210 000 подписа срещу въвеждането на по-строги законови рестрикции.

По официални данни в 38-милионна Полша са направени през 2019 г. само около 1100 аборта - почти всички разрешени заради неизлечими увреждания на плода.

Според неправителствени организации нелегалните прекъсвания на бременността, извършвани в Полша или в чужбина, достигат може би към 200 000 годишно.
В началото на годината комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович предупреди Полша да не въвежда нови ограничения върху правото на аборт.

Подобни мерки "ще доведат до виртуална забрана на абортите, сериозно ще засегнат правата и сигурността на жените в тази страна", обясни тя.

През 2016 г. правителството на ПиС направи опит да включи по-строги норми в закона за абортите, но се отказа след демонстрации на десетки хиляди жени, облечени в черно, из цялата страна, припомня АФП.
БТА