Полоният, убил Литвиненко, струва $10 млн.
Полоният, убил Литвиненко, струва $10 млн. / netinfo

Британски следователи смятат, че радиоактивният материал, използван при убийството на руския шпионин Александър Литвиненко, струва над 10 млн. долара, пише “Таймс” в днешното си издание.

Според вестника предварителните резултати от аутопсията на тялото на Литвиненко сочат, че той е погълнал над десет пъти по-голяма от леталната доза полоний-210, големи количества от който бяха открити в урината му.

Няколко от приятелите на Литвиненко обвиниха Кремъл за убийството му, но Русия неколкократно отрече участие в инцидента. “Не можете да купите толкова много по интернет или да го откраднете от лаборатория без да привлечете внимание, така че има само две правдоподобни обяснения за такъв източник, а именно, че е взет от ядрен реактор или е купен от много добре организиран черен пазар”, смята анонимен източник от британските служби за сигурност.

Една единица от радиоактивния елемент се продава в интернет от няколко компании по 69 долара. За убийството на човек са необходими поне 15 хил. единици, което означава, че фаталната доза струва над 10 млн. долара, пише изданието.