Виктория Нюланд, заместник държавен секретар по политическите въпроси на Съединените щати, направи още едно посещение в Киев този месеc. Нюланд каза, че посещението ѝ има за цел да увери Украйна в продължаващата подкрепа на Вашингтон, предаде Voice of America (VOA).

"Украйна е по-силна и издръжлива тази зима, отколкото когато дойдох тук миналата година. Ние продължаваме да предоставяме подкрепа за сигурността във всички категории, включително нови инвестиции и нови оръжейни системи", каза тя.

Визитата на Нюланд идва в напрегнат момент в страната - разцепление между президента Зеленски и неговия популярен главнокомандващ на въоръжените сили Валери Залужни, стана ясно публичното пространство.

Зеленски е информирал американски официални лица, че възнамерява да замени Залужни. Украински анализатори смятат, че заплахата от вътрешна дестабилизация е висока, и посещението на Нюланд може да означава, че съюзниците също са притеснени от това.

Виталий Кулик е директор на Центъра за изследване на проблемите на гражданското общество. "Вече можем да кажем, че отстраняването на Залужни от поста главнокомандващ е неизбежно. Отстраняването на Залужни, позорът и всичко, свързано с него, сега означава политическа криза", казва той.

Кулик допълва, че кризата означава украинското политическо и военно лидерство ще се изправи пред предизвикателства при изпълнението на международните ангажименти на Украйна. Западът изисква преди всичко сигурност, премахване на стратегическото объркване и представяне на определена стратегия.

Назряващата политическа криза в Украйна идва в решаващ момент, тъй като страната започва трета година война срещу пълномащабната руска армия. Битката все повече се определя от умората сред международните поддръжници на Украйна, които говорят за съкращаване на помощи.
Voice of America (VOA)