Полицаите в София с по-високи заплати от колегите си в страната
Полицаите в София с по-високи заплати от колегите си в страната / снимкa: Sofia Photo Agency

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков коментира в Брюксел докладите на Европейската комисия като критично-справедливи. Според Миков прокуратурата трябва да участва по-активно в досъдебната фаза. Министърът на вътрешните работи обяви също, че охранителните полицаи в София ще започнат да взимат малко по-високи заплати от колегите си от другите райони.

Вътрешният министър добави, че тези дни е уволнил служител на министерството, който изнасял класифицирана информация. Миков каза също, че трябва да се засилят връзките на българското МВР с министерствата от съседните държави.

„Тези знакови имена с „ич”, показват, че ни е необходимо добро сътрудничество със нашите съседи. Демонстрирането на благополучие не е свързано само с престъпно придобито богатство. Много често първенющината „гони” хора, които са законно забогатели. Но първенющината сама по себе си не е наказуема. Ние трябва да доказваме в съда конкретните факти и да се опитаме тези хора, заедно с прокуратурата, заедно с ДАНС да ги поставяме, където им е мястото”, каза министърът на вътрешните работи.

Вътрешният министър добави, че е готов да направи съкращения в разумни граници и там, където е необходимо, за да се осигурят повече пари за останалите служители. От втората половина на годината ще бъдат вдигнати, макар и с малко, заплатите на оперативните и охранителните полицаи в София, тъй като те работят в по-сложна обстановка от колегите им в другите части на страната.