Швеция регистрира най-ниските температури през тази зима, след като термометрите паднаха до минус 40 градуса Целзий в резултат на застудяването, обхванало Скандинавието.

Над 1000 автомобила бяха блокирани на магистрала в Южна Швеция поради обилен снеговалеж, като някои от шофьорите бяха в капана на мразовитото време повече от денонощие, се вижда от кадрите на Voice of America.

- 43° в Швеция, българин разказа как се живее при екстремни температури

Спасителните служби на Швеция трябваше да работят цяла нощ, за да стигнат до блокирани от снеговете коли, а армията достави вода и на храна на останалите на пътя шофьори.

Студеното време, придружено от сняг и бурни ветрове, наруши транспорта в целия скандинавски регион. Няколко моста бяха затворени, спрени бяха влакови и фериботни линии. В някои скандинавски страни бяха затворени и няколко училища.

В шведска Лапландия живакът падна до минус 43,6 градуса, което е най-ниската температура в страната за януари от 1999 г. насам, предаде шведската агенция ТТ.

Екстремни студове сковаха скандинавските страни

В малкото селище Никалуокта, обитавано от коренното население саами в Северна Швеция, термометрите отчетоха минус 41,6 градуса.

Шведският институт по метеорология и хидрология съобщи, че в Северна Швеция са отчетени температури от минус 25-35 градуса и изглежда, че студът ще се задържи там до края на седмицата, допълва агенция ТТ.

Най-ниската температура в Швеция през януари от минус 49 градуса е била регистрирана на 27 януари 1999 г. в град Каресуандо, на границата с Финландия.
 
Voice of America