Вашингтон
Вашингтон / БТА
Десетки хиляди хора се събраха днес във Вашингтон на "Поход за Израел", за да демонстрират солидарност с израелската страна във войната й срещу "Хамас" и да осъдят зачестяващите прояви на антисемитизъм, предаде Ройтерс.

Голяма част от улиците в центъра на американската столица бяха затворени като част от засилените мерки за сигурност.

"Тук сме, за да покажем на света, че няма да бъдем изтребени отново", заяви 57-годишният треньор от Ню Джърси Марко Абу, който по произход е от Израел.

Обществени протести и демонстрации – както пропалестински, така и произраелски – има по целия свят, след като бойци от палестинската военна групировка "Хамас" нападнаха Южен Израел на 7 октомври, а Израел отговори с блокада на контролираната от групировката ивица Газа, както и с въздушни удари и сухопътна офанзива в анклава, посочва Ройтерс.

Според правозащитни групи освен протести, конфликтът е довел до зачестяване на актовете и проявите на антисемитизъм и ислямофобия в САЩ, включително нападения и онлайн тормоз.
 


По оценка на организаторите в днешния протест са участвали 200 000 души, събрали се да потвърдят подкрепата на САЩ за Израел, да настояват за освобождаването на заложниците и да осъдят антисемитското насилие и тормоз.

Най-големият досега свързан с конфликта протест във Вашингтон се състоя на 4 ноември, когато хиляди хора призоваха правителството на САЩ, което е основният поддръжник на Израел, да поиска прекратяване на огъня, посочва Ройтерс.

"Прекратяване на огъня би било пауза, която ще позволи на "Хамас" да се превъоръжи", заяви 33-годишният федерален служител от Вирджиния Ариел Бен-Читрит. Той изрази съжаление за страданията на палестинските цивилни и за тежките условия в болниците в Газа, но добави, че единственият начин да се сложи край на конфликта е да бъде елиминирано движението "Хамас".

Подчертавайки подкрепата за Израел от страна на Конгреса на САЩ, множество сенатори и законодатели от Камарата на представителите също взеха участие в произраелския митинг, отбелязва Ройтерс.
Владимир Арангелов/БТА