На 96-годишна възраст почина Сунао Цубой, който бе най-възрастният жител на Хирошима, оцелял след атомната бомбандировка над града.

През 1945 г., когато САЩ извършват първата атака с ядрена бомба и превръщат оживения метрополис в ад, Цубой е на път към инженерното училище, където е студент.

76 години от атомната бомбардировка на Нагасаки

"Бях на 20, когато пуснаха бомбата. Бях близо до епицентъра, на 1,2 километра от мястото. Сега там има Мемориален парк на мира. Бях студент, експлозията стана когато бях на път за колежа", спомня си Цубой, който дълги години работи като съпредседател на Конфедерацията на организациите на жертвите на атомни и водородни бомби.

"Претърпях изгаряния по цялото си тяло. Бях гол и се опитвах да избягам в продължение на около три часа, но накрая вече не можех да ходя", разказваше той приживе.

Прегръдка на Обама с оцелял от Хирошима стана символ на визитата му
Guliver/Getty Images

В най-тежкия момент, младият мъж вдигнал малък камък и написал на земята "Цубои умира тук", преди да загуби съзнание и да се събуди няколко седмици по-късно.

Япония се покая за политиката на страната си по време на Втората световна война

След години той развива рак и други заболявания, но става виден защитник на оцелелите от атомната бомба и цял живот води кампания за свят без ядрени оръжия.

"Мога да понасям трудности в името на човешкото щастие. Може да умра утре, но съм оптимист. Никога няма да се предам. Искаме нула ядрени оръжия", казваше той.