Почина бабата на Обама
Почина бабата на Обама / снимка: БГНЕС

На 86-годишна възраст почина бабата на кандидат-президента на американските демократи Барак Обама – Мадлин Дънам. Кандидат-президентът научил за кончината на баба си, докато бил на предизборна обиколка в град Джаксънвил, в щата Флорида. "С дълбоко прискърбие съобщаваме, че нашата баба Мадлин Дънам почина в мир, след като се бори с рака", се казва в изявление на Обама и неговата сестра. "Баба беше опорният камък на нашето семейство. Тя беше жена с невероятни постижения, с невероятна воля и скромност", се допълва в текста.

На 23 и 24 октомври Обама прекрати временно кампанията си, за да посети баба си на Хавайските острови и да се сбогува с нея.

Мадлин Дънам е отгледала Обама от малък. На 10 години той заминал при нея на Хавайте, когато майка му работела в Индонезия. Обама има още една баба, която живее в Кения. Тя обаче не му е пряка родственица, а е трета съпруга на дядо му, която е отгледала бащата на Обама като свой собствен син.

Кандидатът за президентът на републиканците Джон Маккейн и неговата съпруга Синди изпратиха съболезнователна телеграма до Барак Обама по повод кончината на баба му. "В мислите и молитвите ни сме с Вас, сега, когато си спомняте и отдавате почит на живота на някой, който е повлиял така дълбоко на Вашия живот", се казва в телеграмата.