/ Gulliver/Getty Images
Певицата Рина Саваяма, която живее във Великобритания от 26 години, получи правото да се състезава за награда Брит, макар и да не е британска гражданка, съобщи Би Би Си.

Миналата година Рина Саваяма научава, че няма право да претендира за награда Брит или Мъркюри заради гражданството си. Тя се среща с организаторите на наградите от
Британска фонографска индустрия и успява да ги убеди в правотата си. Според новия правилник всеки, живял във Великобритания през предишните пет години, ще има право да се състезава в основните категории.

Кои са големите победители на наградите БРИТ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Саваяма има право на неограничен престой във Великобритания, но няма британско гражданство. Тя е запазила японския си паспорт, за да може да посещава роднините си, а Япония не разрешава двойно гражданство. Затова дебютният й албум, носещ нейното име, не получи право за участие за наградите Брит и Мъркюри.

В интервю пред "Вайб" миналата година певицата сподели проблема си. Тя подчерта, че цял живот е живяла във Великобритания и получи голяма обществена подкрепа.

Новите изисквания към претендентите за наградите Брит са да са родени във Великобритания, или да имат британски паспорт, или да имат постоянно жителство във Великобритания повече от пет години.

Саваяма ще може тази година да претендира за награда Брит в категорията "Изгряваща звезда", но не и в основните категории, като най-добър албум и най-добра певица, защото албумът й не успява да се класира в топ 40. Той обаче е сред получилите най-добри отзиви от издадените през 2020 г. 
БТА