/ БТА
Най-малко петима бяха убити, а десетки бяха ранени, след хвърляне на граната срещу религиозно шествие на шиитски мюсюлмани в Пакистан, съобщи ДПА, позовавайки се на активисти и на полицията.

Нападението беше извършено в град Бахавалнагар в източната провинция Пенджаб, по време на ежегодния траурен ритуал, с който шиитското малцинство отбелязва смъртта на внука на пророка Мохамед.
 


Най-малко 30 ранени бяха откарани в градската болница, някои от които в критично състояние, каза шиитският активист Сийед Суфиан.

В социална медия се появиха видеозаписи с лежащи в локви кръв хора и бронирани полицейски коли и линейки, отиващи към мястото на атаката.

Поредно нападение на джихадисти в Буркина Фасо, убиха 47 души

Полицейски служител в региона потвърди нападението, но не изнесе допълнителни данни.

Пакистан, ислямска република с преобладаващо сунитско мнозинство и история, наситена със междурелигиозни сблъсъци, разположи хиляди полицаи и войници в цялата страна, за да подсигурят безопасността на шиитските религиозни шествия.

В страната се засилват страховете, че нападенията на ислямистки бойци може да нараснат, след като съседен Афганистан бе превзет от талибаните.

Пакистанските талибани, разглеждани като идеологически близки на афганистанските талибани, но с различна организационна структура, са убили повече от 70 хиляди души в Пакистан в течение на години на насилие.

През 2014 г. те бяха отблъснати в поредица от военни офанзиви.
БТА