Петима убити и десетки ранени при атентат в Пакистан
Петима убити и десетки ранени при атентат в Пакистан / снимка: Reuters

Най-малко петима души бяха убити и десетки ранени при самоубийствен атентат срещу сградата на окръжния съд в северозападния пакистански град Пешавар, съобщи ДПА. Терористът детонирал колан с експлозиви пред главния вход на съда на оживена улица. По първоначални данни нападателят е носил 7-8 кг взривно вещество. По информация на "Скай нюз" броят на ранените е 25. Асошиейтед прес съобщава за 49 ранени.

Нападението съвпадна с началото на съденото дело срещу амнистията, която предпази президента Асиф Али Зардари и негови приближени от обвинения в корупция. Съдебното дело срещу амнистията може да има юридически последствия за правителството на Зардари в момент, когато администрацията на Обама се нуждае от стабилност в Исламабад, за да се справи с талибаните, посочва АП.

Процесът започна две седмици след изтичането на амнистията, която бившият военен лидер Первез Мушараф даде през 2007 г. на съпруга на Зардари, Беназир Бхуто. Амнистията позволи на Бхуто да се завърне от изгнание, без да се страхува от съдебно преследване по обвиненията в корупция, които през 90-те години на миналия век на два пъти я принудиха да слезе от властта. Бхуто обаче бе убита при самоубийствен атентат преди парламентарните избори през 2007 г., които завършиха с победа на нейната партия. Зардари я замени на председателския пост на партията и през септември 2008 г. бе избран за президент от парламента и провинциалните събрания на мястото на подалия оставка Первез Мушараф, припомня БТА.

Спекулациите около бъдещето на Зардари ескалираха след неуспешните му опити да убеди парламента да одобри амнистията, която предпазва него и над 8000 правителствени бюрократи и политици от обвинения в корупция и други престъпления, посочва АП.