/ БТА
Знамето им все още е украсено с най-известните комунистически символи: сърп и чук и червена звезда
Властите на граничещия с Украйна сепаратистки молдовски Приднестровски регион поискаха от Русия "защита" от натиска на Кишинев. В тази връзка Франс прес изброява пет неща, които трябва да знаем за Приднестровието:

enlightened- Официалното изявление, в което Русия е призована "да приложи мерки за защита на Приднестровието в условията на засилен натиск от страна на Молдова", идва, след като от началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. редовно се спекулира с откриването на втори фронт от този сепаратистки регион срещу голямото украинско пристанище Одеса на Черно море.

През септември 2023 г. в тази малка сепаратистка територия западно от Одеска област, която е редовен обект на руски атаки, са намерени отломки от ракета, посочва АФП.

Русия също така е обвинявана, че се стреми да дестабилизира Молдова, която е била в нейната сфера на влияние, но чиито лидери сега се обръщат решително към Европа. През юни 2022 г. Европейският съюз предостави на Молдова статут на кандидат за членство заедно с Украйна.

От своя страна проруските власти в Приднестровието обвиниха Киев, че иска да атакува администрираната от тях територия, след като по думите им са осуетили атентат срещу лидерите на тази самопровъзгласила се република през март 2023 г., който приписват на Украйна.

enlightened- Представляващо ивица с дължина едва 200 км, рядко по-широка от 20 км и с официално население от 465 000 души, Приднестровието се намира между река Днестър и Украйна. Регионът се отцепва от Молдова след кратка гражданска война.

Приднестровието, където живее предимно рускоезично население, едностранно обявява независимостта си през 1990 г., опасявайки се от "румънизация" на Молдова, която тогава се опитва да излезе от Съветския съюз. Въоръженият конфликт, приключил през юли 1992 г., доведе до няколкостотин жертви и до намесата на руската армия.

Русия поддържа в Приднестровието около 1500 свои военнослужещи.

enlightened- Първият президент на сепаратисткия регион от декември 1991 г. до декември 2011 г. е Игор Смирнов. Настоящият президент е Вадим Красноселски, който също е проруски настроен.

Приднестровието, което за разлика от Молдова е запазило кирилицата, има собствена валута и собствени сили за сигурност. Сепаратисткият регион не е признат като държава от международната общност, включително от Русия, която обаче го разглежда като плацдарм недалеч от границите на ЕС.

На референдум, произведен в региона през септември 2006 г., но чийто резултат не е международно признат, 97,1 % от участвалите в него гласуват за присъединяване към Русия.

enlightened- Сепаратисткия регион е силно зависим от Русия, която му доставя газ безплатно.

Икономиката на региона се основава на тежката промишленост и широк спектър от логистични връзки, особено от пристанището в Одеса, но стандартът на живот остава много нисък.

Компанията "Шериф", основана в началото на 90-те години от двама бивши съветски полицаи и редовно обвинявана в корупция, има практически икономически и политически монопол в Приднестровието.

Тя притежава супермаркети, бензиностанции и футболен клуб - ФК "Шериф", който изненадващо дебютира в Шампионската лига през 2021-2022 г.

Компанията "Шериф" притежава също така известната фабрика за производство коняк "Квинт" и ферма за есетрови риби белуги, в която се произвежда ценен хайвер.

През 2015 г. разследващата медия "RISE Мoldova" съобщи, че една трета от бюджета на сепаратистката територия е попаднала в касите на тази компания.

enlightened- Въпреки безконтролния си капитализъм, Приднестровието остава музей под открито небе на съветската епоха, отбелязва АФП.

В центъра на главния град Тираспол се издига статуя на Ленин, а бюст на лидера на болшевишката революция от 1917 г. стои пред сградата на кметството, която е запазила първоначалното си име - Дом на съветите.

Знамето на Приднестровието все още е украсено с най-известните комунистически символи: сърп и чук и червена звезда, посочва АФП.
Алексей Маргоевски/БТА