САЩ следят предполагаем китайски балон за наблюдение, който от няколко дни е забелязан да се носи в американското въздушно пространство, но Пентагонът е решил да не го сваля поради риск за хората на земята, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски висши представители.

Висш служител от сферата на отбраната, пожелал да запази анонимност, заяви пред репортери в Пентагона, че САЩ "с висока степен на сигурност" смятат, че това е китайски височинен балон, който е летял над чувствителни обекти, за да събира информация. Едно от местата, над които е забелязан балонът, е щата Монтана, където се намира военновъздушната база Малмстрьом - едно от трите места със силози за ядрени ракети в страната.

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) следи движението на балона, но подчерта, че той не представлява "военна или физическа опасност за хората на земята", посочва Франс прес.

И Канада съобщи за съмнителен балон над територията си

Пентагонът съобщава за балона броени дни преди очаквано посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Китай. Не е ясно дали това ще се отрази на плановете му за пътуването, които Държавният департамент не е огласил официално, отбелязва АП.

Китай работи за проверка на фактите около твърденията на САЩ, че Пекин е използвал шпионски балон над територията на страната, и предупреди, че не бива да се вдига шум около въпроса, предаде АФП.

"Тече проверка" на съобщенията, заяви говорителката на външното министерство Мао Нинг на редовен брифинг и добави, че "докато не се изяснят фактите, изказването на предположения и раздухването на въпроса няма да помогнат за правилното му решаване".

"Китай е отговорна страна и винаги спазва стриктно международното право. Нямаме намерение да нарушаваме територията или въздушното пространство на която и да е суверенна държава", каза тя.

"(Надяваме се), че двете страни ще се справят със ситуацията с взаимно спокойствие и благоразумие", добави тя.
Десислава Иванова/ БТА