Патриарх Кирил
Патриарх Кирил / БГНЕС
Патриаршеската катедрала "Възкресение Христово" със статут на главен храм на въоръжените сили на Руската федерация ще символизира обръщането на Русия и на войските й от безверие към вяра след десетилетия държавен атеизъм. Това заяви днес патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил в проповед след освещаването на катедралата в парка "Патриот" в Кубинка, недалеч от Москва, съобщи ТАСС.

Величественият храм е издигнат "в чест на Вси Светии, в чест на Възкресение Христово и естествено в памет на всички, положили душата си за своите приятели през войните и с външни врагове, и понякога вътре в страната", отбеляза Кирил.

Руският патриарх: Българският народ винаги трябва да ни обича и да ни е благодарен

Церемонията, насрочена за 9 май - Деня на победата над нацизма, бе отложена заради коронавирусната пандемия, посочва агенцията.

Предстоятелят на Руската православна църква извърши обред на велико освещаване на катедралата и отслужи първата божествена литургия в новия храм. Височината му заедно с кръста е 96 метра, а галерията с архивни снимки "Път на паметта" в прилежащия музеен комплекс е дълга 1418 метра, колкото дни е продължила войната на Съветския съюз с нацистка Германия. Посветена на 75-ата годишнина от победата и на воинските подвизи на руския народ във всички войни, катедралата е построена със средства от народни дарения. Събрани са били общо над три мииларда рубли.

Патриархът благодари за изграждането на храма на инициатора - министъра на отбраната Сергей Шойгу, също и на президента Владимир Путин, на въоръжените сили, строителите и художниците, работили по катедралата. Той дари на министъра за службите в новата църква иконата на Каплуновската Богородица, пред която според църковното предание се е молил Петър Първи преди Полтавското сражение. Направи и лично дарение на храма - икона на Св. Троица.

Освещаването на храма "Възкресение Христово" е забележително събитие за руските въоръжени сили и за цяла Русия, заяви Сергей Шойгу. "Абсолютно съм убеден, че всички, които ще идват тук, ще си припомнят подвизите от миналото и ще се готвят за бъдещи", добави руският министър на отбраната.
БТА