Пасторът, заплашващ да изгори Корана, пристигна в Ню Йорк
Пасторът, заплашващ да изгори Корана, пристигна в Ню Йорк / Reuters

Американският пастор Тери Джоунс, който заплаши да изгори Корана по случай годишнината от атентатите от 11 септември 2001 г., пристигна в Ню Йорк, за да се срещне, както заяви самият той, с имама, който стои зад проекта за построяване на джамия близо до кота нула, съобщи Асошиейтед прес.

Пасторът, чието намерение предизвика недоволството на мюсюлманския свят и бе заклеймено от президента на САЩ Барак Обама, отказа да даде изявление на журналистите, които го чакаха на нюйоркското летище "Ла Гуардия". Вече казах, каквото имах да казвам, заяви Джоунс на репортерите.

Синът му увери, че баща му се е отказал да гори екземпляри от Корана, но добави, че не се знае дали нямало да го направи в бъдеще.

Вчера пасторът каза, че ще се откаже от плановете си, ако имам Фейсал Абдул Рауф се съгласи ислямският център, към който ще има джамия, да бъде построен на друго място, по-далеч от мястото на атентатите от преди девет години.

Имамът обаче заяви в декларация, цитирана от Асошиейтед прес, че изобщо не планира да се срещне с пастора. Той добави, че все пак е готов да се срещне с всеки, който сериозно стреми към помирение. Според Асошиейтед прес тази формулировка говори, че все още има възможност за евентуална среща, но само ако Джоунс докаже, че наистина иска уреждане на конфликта.

Междувременно около две хиляди души се стекоха в петък вечер близо до кота нула в Ню Йорк, за да подкрепят оспорвания проект за строеж на джамия в близост до мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Много от демонстрантите държаха запалени свещи. Те осъдиха противниците на проекта за изграждане на ислямски културен център и джамия на две пресечки от кота нула и ги обвиниха, че сатанизират мюсюлманите и нарушават основните човешки права.

Събрали сме се тук, за да отхвърлим стереотипите, заяви Сюзан Лърнър, директор на правозащитната организация "Обща кауза".

Големият проблем в Ню Йорк всъщност не е случващото се около кота нула, а ескалирането на ислямофобията. Това е вид расизъм, на който се гледа с добро око, каза Ребека Вилкомерсън, директор на друга организация, "Еврейски гласове за мир".

По-късно днес поддръжниците и противниците на проекта организират две паралелни шествия в Ню Йорк "за" и "против" строежа на ислямския център. Проектът се подкрепя от кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и президента Барак Обама, но за противниците му той е оскърбление на "свещената земя" при кота нула и паметта на жертвите на атентатите на 11 септември.