Паси: Това са най-необичайните избори в историята на САЩ
Паси: Това са най-необичайните избори в историята на САЩ / БГНЕС

Който и да дойде на власт, за нас е добре, защото страната ни поддържа добри отношения и с републиканците, и с демократите, каза в интервю за "Денят" на Дарик радио бившият външен министър, а сега председател на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси.

По думите му във всички случаи ще има нещо историческо в този вот - или чернокож, или жена вицепрезидент, защото допреди 20-ина години това са били две от най-невъзможните неща в американската демокрация. Не могат да се направят прогнози и изненадите не са изключени, защото има революционни неща и при двете двойки, коментира Соломон Паси.

На въпрос при кой от двамата кандидати за Белия дом биха отпаднали визите за българи, бившият външен министър отговори, че топката за отпадането на визите е изцяло в българското поле. Той не скри прогнозата си, че който и да дойде на власт, ще си избере компетентен екип.

Всичко е под въпрос в САЩ, анализаторите не се ангажират с ясна прогноза, защото избирателната система е такава, че повече брой гласоподаватели ще подадат гласа си за един от кандидатите, но това не е гаранция, че разпределението в тази избирателна комисия ще донесе победа за един или друг кандидат. Имало е случаи в историята на САЩ, в които повече на брой гласоподаватели не дават победа на кандидата. Това коментира в предаването „Денят” на Дарик депутатът от на Българска нова демокрация Лидия Шулева, която наблюдава изборния процес в щата Флорида.

„Ако кандидатите за Белия дом не бяха равностойни, нямаше да има такава еуфория. Очаква се избирателната активност да достигне 75-80%, което е нечувано за Щатите.

Гласуването ще продължи до късно, защото има много опашки от желаещи за гласуване”, разказа Лидия Шулева.

По думите й предварителните резултати ще бъдат обявени рано сутринта и въпреки че разликата между двамата кандидати е малка, симпатиите са за демократа Обама.

Според Лидия Шулева няма особено значение за България кой от двамата кандидати ще спечели, защото от една страна, Джон Маккейн е посещавал България, помагал е за президентските избори, когато бе избран за първи път Петър Стоянов, а и има познати в десните сили, от друга страна, политиката на Барак Обама би могла да се използва в подкрепа на икономическото израстване на страната ни и за концентрирането на повече преки чуждестранни инвестиции у нас. Шулева бе категорична обаче, че ако имаме адекватна позиция и сме достатъчно настоятелни за политика на приятелство и активни връзки, България ще спечели и в двата случая.

Партнирането между САЩ и Европа ще бъде един от приоритети за новия американки президент, това каза в предаването „Денят” по Дарик радио бившият ни външен министър Надежда Михайлова.

Михайлова добави, че за България не е от огромно значение кой ще спечели битката за Белия дом. Като страна член на ЕС и НАТО европейските отношения с Америка ще бъдат онези, през които ще се пречупва и българската политика.

„България трябва да има самочувствие на страна членка на ЕС и наистина да намери в общата външна политика и политиката на сигурност достатъчно силни български аргументи, за да може да се впише в общата картина на т.н. европейско-американските отношения”, допълни още бившият ни външен министър.

Според Надежда Михайлова пред новия американки президент, както и да се казва той, ще има две големи задачи. Първата, е да покаже, че ще бъде президент на цяла Америка, независимо дали ще бъде демократът Обама или републиканецът Маккейн. Другата вътрешна задача ще бъде да се справи с тежката финансова криза, която рефлектира по един или друг начин в световната икономика в това число и в ЕС, заяви още Михайлова.