/ БГНЕС
Франция предупреди Великобритания да очаква твърда битка с ЕС при търговски преговори след Брекзит, предаде Би Би Си.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан прогнозира, че двете страни ще се „разкъсат една на друга“ в стремежа за предимство в преговорите. Той каза още, че ще бъде трудно за Обединеното кралство да постигне целта си да постигне споразумение за свободна търговия до края на годината. Правителството на Обединеното кралство заяви, че иска споразумение, основано на "приятелско сътрудничество между суверенни равни" партньори. Очаква се главният преговарящ за Брекзит на Борис Джонсън да даде повече подробности за преговорните цели на Обединеното кралство в реч по-късно в Брюксел.

Общо 1710 българи са подали документи за прием в университети във Великобритания

Очаква се Дейвид Фрост да каже, че Обединеното кралство ще бъде доволно от търговска сделка, основана на договорената от ЕС с Канада през 2016 г., но която ще изключи всяка форма на регулиране в съответствие със законодателството с блока от 2021 г. Обединеното кралство официално напусна ЕС преди две седмици, но все още търгува като член в преходен период, който приключва на 31 декември. Разговорите за бъдещите им отношения трябва да започнат следващия месец, след като 27-те държави-членки на ЕС се договорят за преговорния мандат на блока.

Изказвайки се на конференция по сигурността в Мюнхен в неделя, Льо Дриан заяви, че между двете страни е налице сериозно разделени по редица въпроси. Той каза: „Мисля, че по въпросите на търговията и механизма за бъдещи отношения, който ще започнем, ще се разкъсаме взаимно. Но това е част от преговорите. Всеки ще защитава собствените си интереси." ЕС многократно е предупреждавал, че Обединеното кралство не може да очаква достъпът му до европейските пазари да продължи да бъде „висококачествен“, ако Лондон настоява за отклонение от социалните и екологичните стандарти на ЕС.