Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
Папа Франциск призова Европа да остане единна в преодоляването на последиците от пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс. Папата отправи призива преди утрешната среща на върха на ЕС, на която ще се обсъди спорен пакет за икономически стимули.

Пандемията създаде нови напрежения за единството на 27-членния съюз и отново изложи на показ разцепленията между богатите северни и бедните южни страни.

"В тези времена, в които толкова много се нуждаем от единство сред нас, сред народите, да се помолим днес за Европа", каза папата в началото на сутрешната си литургия, която всеки ден посвещава на различна тема от глобалната криза.

ЕК: Днес е по-важно от всякога журналистите да могат да работят свободно

Папа Франциск поиска хората да се молят "Европа да успее да постигне това единство, това братско единство, за което са мечтали бащите основатели на Европейския съюз". Това е вторият случай за 10 дни, когато Франциск изразява безпокойство за ЕС. На католическия Великден на 12 юли той предупреди, че Евросъюзът е застрашен от разпадане, ако не постигне споразумение как страните му да се възстановят заедно.

Данъчно консервативните северни членки на ЕС настояват за строг контрол над разходите и отхвърлят призиви от южните страни за съвместно сключване на дълг с т.нар. "коронаоблигации" за финансиране на икономическото възстановяване.

ЕС очаква нарастване на напрежението между САЩ и Китай след овладяване на пандемията

Страните от ЕС многократно са влизали в сблъсъци какви да са финансовите отговори на епидемията и по въпроси като споделянето на медицинска екипировка или смекчаване на непосредствения икономически удар.

ЕС облекчи правилата за отпускането на държавни помощи и ограниченията над държавните разходи и създаде спасителен план за половин трилион евро.

Някои страни, сред които са Италия, Испания, Франция и Португалия, обаче смятат това за недостатъчно и призовават за повече солидарност.
БТА