Папата прави изключениe, приемайки българската делегация днес
Папата прави изключениe, приемайки българската делегация днес / снимка: БГНЕС

Официалната българска делегация, която ще бъде приета на аудиенция от папа Бенедикт XVI по случай 24 май, поднесе цветя пред паметната плоча на създателите на българската азбука, който се намира в базиликата „Санта Мария Маджоре”. По-рано Доростолския митрополит Иларион извърши молебен на гроба свети Кирил в базиликата „Сан Клементе”.

Надявам се, че дни като днешния правят горди всички европейци, които са станали по-свободни след делото на братята Кирил и Методий, заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин.

В 13.30 часа ще започне аудиенцията на министър Калфин и ръководената от него официална делегация при папа Бенедикт XVI. Участници в подготовката на аудиенцията по повод 24 май разказаха пред Дарик, че главата на Римокатолическата църква ще направи изключение като ще приеме делегацията ни в събота. Обичайният ден за подобен прием във Ватикана е неделният. Не е изключено министър Ивайло Калфин да постави пред папа Бенедикт XVI въпросът за връщането на частица от мощите на Св. Кирил в България. За първи път това искане бе отправено през 2005 година от президента Георги Първанов. Очаква се също в краткото си приветствено слово към българската делегация папата да подчертае своя интерес към развитието на Балканите.

Ивайло Калфин ще подари на Бенедикт XVI сребърен обков на рилското Свето евангелие, а българската православна църква – дървен иконостас. След края на аудиенцията българският вицепремиер ще разговаря със секретаря на Светия престол монсеньор Доминик Мамберти и ще се поклони на гроба на папа Йоан Павел Втори.