/ БГНЕС
Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали, като по този начин очертава донякъде контурите на бъдещето на Римокатолическата църква, тъй като те са хора, които споделят вижданията му за социална справедливост, за правата на имигрантите и за диалог с исляма, предаде Ройтерс.

Десет от 13-те епископи, издигнати на високия сан, са на възраст под 80 години, което им дава право да гласуват на конклава, избиращ новия папа. Франциск е ръкоположил до момента над половината от 128-те кардинали избиратели, което увеличава възможността следващият папа да е продължител на прогресивните му политики.
 


За 6 години Франциск е ръкоположил повече кардинали избиратели, отколкото са живите кардинали, издигнати от неговите предшественици Бенедикт XVI и Йоан-Павел II взети заедно.

На церемония в базиликата "Свети Петър" папата раздаде на новите кардинали характерната червена четвъртита шапчица с помпон ("бирета") и ги призова да бъдат неизменно състрадателни към другите и почтени.

Папата назначи прокурор антимафиот за шеф на Ватиканския наказателен съд

Географските райони, от които идват новите кардинали избиратели, отразяват желанието на Франциск да се даде повече влияние на малки национални църкви извън Европа и Северна Америка, страни в периферията на световната политическа власт. Сега близо 50 процента от кардиналите избиратели са от развиващите се страни.

"Смятам, че папата искаше да направи видими църквите, които са почти незабележими", каза 67-годишният кардинал Кристобал Лопе Ромеро от Рабат, столицата на Мароко, чието население е преобладаващо мюсюлманско.

Ромеро е един от четиримата кардинали избиратели с богат опит с исляма. Сред ръкоположените днес е и 73-годишният канадец, роден в бивша Чехословакия, Майкъл Черни, работил с бедни хора в Салвадор и Кения, а сега отговарящ за миграцията и бежанците във Ватикана.
БТА