Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
Папа Франциск назначи един от водещите прокурори от отдел "Антимафия" в Италия за председател на Ватиканския наказателен съд само дни след като избухна нов скандал за предполагаеми финансови нередности в сърцето на Светия престол, предаде АП.

Джузепе Пинятоне бе назначен два дни след като ватиканската полиция обискира Апостолическия дворец и иззе документи и компютри от Държавния секретариат. Претърсени бяха и канцелариите на ватиканската агенция за финансов надзор, която има за задача да следи за възможно пране на пари и други подозрителни финансови трансакции.

Путин в Рим - важни срещи и разговори

Пресслужбата на Ватикана отказа да коментира обиските. Тя допълни единствено, че те са извършени въз основа на доклад на Банката на Ватикана и на главния одитор за минали финансови операции.

Помпейо на срещна с папата, докато Тръмп е разследван за импийчмънт


Списание "Еспресо" написа, че трансакциите засягат ватиканските холдинги за недвижими имоти в Лондон. Изданието възпроизведе документ, за който твърди, че е директива на ватиканската полиция и съгласно нея като предпазна мярка се отстраняват временно от длъжност петима ватикански служители.
 


Пинятоне се оттегли през май като главен прокурор в Рим, където водеше разследвания за политическа корупция и организирана престъпност, както и италианското разследване за подозрителната смърт в Египет на италиански студент. Преди това той е бил прокурор в Палермо, Сицилия и Реджо ди Калабрия, където е извършвал големи антимафиотски разследвания срещу небезизвестните големи престъпни структури "Коза ностра" и "Дрангета".

Папа Франциск заседна в асансьор, закъсня за молитва


Ватиканският наказателен съд се занимава с престъпления, извършени на територията на Ватикана или такива, в които са замесени ватикански дипломати. Наказателният кодекс, от който се ръководи, се основава на италианския наказателен кодекс с елементи от каноничното право.

Някои от най-знаковите дела в съда през последните години включваха двата скандала с изтекли документи на Светия престол "Ватилийкс", съдебното преследване срещу бившия ръководител на детската болница на Ватикана заради финансиране на ремонти в жилището на кардинал и осъждането на ватикански дипломат по обвинения за притежание на детска порнография.

Отвориха два гроба във Ватикана, търсят изчезналата Емануела Орланди


В по-ново време ватиканската прокуратура препоръча двама свещеници от ватиканската младежка семинария да бъдат съдебно преследвани по дело за сексуално насилие, засягащо млади семинаристи.
БТА