Папа Франциск осъди отношението към индианците в Мексико
Папа Франциск осъди отношението към индианците в Мексико / БГНЕС

Папа Франциск заклейми експлоатацията и изолирането от обществото на мексиканските индианци в продължение на векове и отбеляза, че светът би трябвало да се учи от тяхната култура и преклонението им пред природата, предаде АП.

"Вашите народи често са бивали неразбрани и изключвани от обществото. Вашите ценности, култура и традиции бяха смятани за по-низши. Това е печално. Всички ние трябва да се обърнем към съвестта си и да се научим да искаме прошка", заяви Светият отец в проповед в мексиканския град Сан Кристобал де лас Касас, посочва АФП.

Папа Франциск кацна за първото си посещение в Мексико (СНИМКИ/ВИДЕО)

Папата почете мексиканските индианци с дълбоко символично посещение днес в мексиканския щата Чиапас - център на местната индианска култура. Франциск отслужи литургия на трите основни индиански езика в района, след като декрет на Ватикана разреши използването им.

Папа Франциск осъди отношението към индианците в Мексико
netinfo

В проповедта си аржентинският папа съчета две от най-тревожещите го теми: отношението към културата на коренните жители на Америка и необходимостта от грижа за околната среда.

Повече не можем да мълчим пред една от най-страшните екологични кризи в световната история. В това отношение вие можете да ни научите на много, каза главата на Римокатолическата църква.

Франциск отслужи меса под открито небе в спортен комплекс в планинския град, до който дойде с хеликоптер. Папата беше приветстван от възторжено множество, което скандираше "Приятелю Франциск, Сан Кристобал е с теб". Около 500 000 вярващи очакваха да видят Светия отец.

Папата в Мексико: С дявола не може да се води диалог

Месата започна с мекия звук на маримба пред копие в ярко жълто и червено на фасадата на градската катедрала, която папата ще посети по-късно през деня.

Папа Франциск осъди отношението към индианците в Мексико
netinfo

Бернардо Ранхел от екипа, грижещ се за папското посещение, каза, че Франциск ще получи два подаръка: първата Библия, преведена от испански на индианския език цоцил, и първата преведена на индианския език науатъл Библия.

Във вторник папата ще бъде в щата Мичоакан, а вечерта на 17 февруари ще отслужи литургия в град Сиудад Хуарес в щата Чиуауа, на границата със САЩ. Същата вечер ще отпътува за Рим.

Източник: БТА