Паниката заради дефектни силиконови импланти се разпростира
Паниката заради дефектни силиконови импланти се разпростира / снимка: sxc.hu

Паниката заради дефектни силиконови гръдни импланти се разпространи от Франция във Великобритания, пише вестник "Индипендънт".

Британското министерство на здравеопазването е подложено на натиск да предупреди 50 000 британки, които са си имплантирали проблемни френски силиконови импланти, че продуктът не е безопасен. Тази препоръка здравното ведомство се очаква да отправи, след като във вторник френски медии съобщиха, че френското правителство може до края на тази седмица да препоръча на 30 000 французойки да махнат силиконовите си импланти.

Спорните протези са продукт на основаната през 1991 г. компания Поли Имплант Протез - ПИП (Poly implant prothese - PIP). Компанията за известно време беше номер три в света в сектора на силиконовото протезиране и доставяше по 100 000 протези годишно. От тях 80 процента бяха изнасяни в чужбина, а именно в Испания и Великобритания. Във Франция те са носени от 30 000 жени.

За протезите обаче ПИП е използвал силиконов гел от лошо качество. Той е 10 пъти по-евтин от онзи гел, който отговаря на стандартите, посочва БТА. Нискокачественият гел предизвиква рискове от скъсване на обвивката на протезата, което може да причини възпаление на околните тъкани.

Във Франция бяха регистрирани осем случая на рак на жени, които са си поставили такива протези. Една от тях е починала. Регистрираните случаи са на рядък лимфом на гърдата, лимфом на сливиците, левкемия и пет тумора на гърдата. Засега не са установени причинно-следствени връзки между протезите на ПИП и случаите на рак. По настояване на властите френският Национален институт за изследване на рака сформира експертна група от онколози, хематолози и хирурзи. Очаква се препоръките на експертите да бъдат оповестени в петък.

Ако в тях се посочва, че на този етап няма потвърдени доказателства за рисковете, то към французойките няма да бъде отправена препоръка да си махнат имплантите. Но ако в препоръките се говори, че от съображения за сигурност е по-добре да се махнат имплантите, то тогава министерството на здравеопазването на Франция ще се съобрази с това.

Британският здравен регулаторен орган - Агенцията за лекарства и продукти за здравето, посочва, че изследванията засега не са дали доказателства, че гелът в силиконовите импланти може да предизвика рак или да отрови организма на жените. Регулаторният орган обаче препоръчва на засегнатите от случая британки да се обърнат към техните хирурзи.

Британската асоциация на естетичните и пластичните хирурзи също обяви, че е разумно засегнатите жени да обмислят варианта за махане на протезите или за замяната им с други. Цената на подобно решение може да достигне до 5000 лири, ако пациентките решат да си сменят имплантите с други.

Бившият президент на асоциацията Дъглас Макджордж изрази надежда, че клиниките, извършили операциите, ще се съгласят да ги отстранят или заменят с други на ниска цена, защото когато се прави подобна операция решението за това какви импланти ще бъдат поставени се взима от лекаря, а не от пациента.

Срещу френската компания ПИП, базирана в Южна Франция, вече има подадени над 2000 жалби заради некачествения гел в протезите. Предполага се, че фирмата го е използвала заради засилената конкуренция и намаляването на продажбите на нейните силиконови импланти.