Озоновата дупка се увеличи, място за паника няма
Озоновата дупка се увеличи, място за паника няма / Guliver/Getty Images

Световната метеорологична организация заяви, че няма причина за тревога заради рекордно голямата дупка в озоновия слой, който предпазва Земята от Слънцето, защото тя пак ще се свие, предаде Ройтерс.

Озоновата дупка, която се образува над Антарктика, е с променлив размер. Обикновено той достига максимума си през полярната пролет, защото изключително ниските температури в стратосферата и увеличаването на слънчевата светлина освобождават хлорни радикали, които разрушават озоновия слой.

Миналата година Световната метеорологична организация обяви, че са открити първите признаци за възстановяване на озоновия слой, благодарение главно на забраната на газовете, унищожаващи озона от 1987 г. Организацията обаче предупреди, че може да изминат десетина години преди озоновата дупка да започне да се свива.

Тази година заради по-студената от обичайното стратосфера озоновата дупка се е разширила до 28,2 млн. кв. км. на 2 октомври. Това е повече от Канада и Русия, взети заедно. Стойността е рекордна за датата 2 октомври за която и да е година. Дупката е запазила рекордни стойности за всички дни след това, показват данни от НАСА. Повече от 30 дена преди и след максимума дупката е била със среден размер 26,9 млн км. Това я поставя на трето място по големина след 2000 г. и 2006 г.

"Това показва, че проблемът с озоновата дупка още съществува и трябва да останем бдителни. Но няма причина за неуместна тревога", каза старши изследователят Геир Братен "Общо това не променя очакваното дългосрочно възстановяване през следващите десетилетия".

Източник: БТА