/ iStock/Getty Images
Реликви от Гражданската война, но не и съкровище: капсулата на времето, погребана 134 години под статуята на генерала от Конфедерацията Робърт Лий във Вирджиния, разкри своите мистерии, без да удовлетвори надеждите на американските колекционери, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.

Специалисти от Отдела за исторически ресурси на щата Вирджиния откриха вътре куршуми "Миние" - боеприпаси от Гражданската война между 1861 и 1865 г., банкноти и монети от правителството на Конфедерацията, вестници и списания, алманах от 1887 г., книги, Библия и документи от масонски ложи в района.

Намериха капсула на времето под известна статуя в САЩ

Две малки дърворезби - масонските символи квадрат и компас и знамето на Конфедерацията, са намерени поставени в плик. Според експертите скулптурите са издялани от дървото, израснало близо до гроба на Томас "Стоунуол" Джаксън, генерал от Конфедерацията.

В една от книгите е поставена отметка с начертания профил на генерал Лий. Кутията съдържа и фрагмент от бомба, използвана в битката при Фредериксбърг, спечелена от южняците през 1862 г.

Най-забележителният документ е рисунка на жена, коленичила в смирение пред ковчега на Ейбрахам Линкълн, убит на 14 април 1865 г.

Наблюдателите обаче се надяваха да открият снимка на американския президент, представена като историческа, която би могла да "подлуди" колекционерите.

Медната кутия, заровена през 1887 г., съдържа около 60 статии, чийто списък е публикуван през същата година във вестник в Ричмънд.

"Съдържанието й е в много по-добро състояние, отколкото очаквахме", казва Кейт Риджуей, ръководител на Отдела за исторически ресурси на щата Вирджиния, отваряйки внимателно кутията. "Предметите бяха по-влажни, отколкото се надявахме, но не в толкова лошо състояние, колкото биха могли да бъдат", допълни Риджуей в края на интервенцията, продължила повече от два часа и излъчена на живо по телевизията и в социалните мрежи.

Капсулата на времето представлява кутия за съхранение, която съдържа предмети или документи, характерни за дадена епоха и предназначени за бъдещите поколения. Намерена е в основата на постамента на внушителната статуя на генерал Робърт Лий, ръководител на армията на Конфедерацията, открита през 1890 г. в Ричмънд.

Считана за символ на робското минало на страната от много американци, статуята стана обект на антирасистки протести след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, убит от бял полицай през май 2020 г. Тя беше демонтирана през септември, а основата й беше преместена.

Наскоро от пиедестала беше извадена друга кутия, която съдържаше само три книги и платнен плик със снимка, всички повредени от вода, както и монета с неизвестен произход. Тази капсула изглежда е била поставена от работници, които са участвали в издигането на статуята.
БТА