/ iStock/Getty Images
Екипи, работещи по премахването на пиедестала в град Ричмънд, щата Вирджиния, на който статуята на генерал Робърт Е. Лий (най-изтъкнатият генерал на силите на Конфедерацията в Американската гражданска война) се извисяваше повече от век, смятат, че са намерили капсула на времето. Предполага се, че тя е била заровена в основата на паметника през 1887 г.

Масивната бронзова статуя на Лий, издигната през 1890 г., беше свалена още през септември, повече от година, след като губернаторът Ралф Нортъм нареди да я премахнат заради протести срещу расизма, които избухнаха в цялата страна след убийството Джордж Флойд в Минеаполис. Ден след премахването на статуята, работниците са търсили капсулата на времето в продължение на 12 часа, но така и не са я намерили.

В събота властите в Нортам обявиха, че работниците са открили горната част на квадратна кутия, вградена в гранитен блок с тегло над 900 килограма. Кутията е била поставена на приблизително 6 метра от земята в основната част на пиедестала. Служителите, които са търсили капсулата през септември, не са я намерили, защото мислели, че тя е пъхната вътре или е под крайъгълния камък на пиедестала.

Сега предстои масивният гранитен блок да бъде преместен, за да се освободи кутията.

„Надяваме се, че капсулата на времето не е била повредена от вода в последния век“, каза Кларк Мърсър, началник на щаба в Нортъм.

Вестникарска статия от 1887 г. предполага, че капсулата съдържа сувенири от Гражданската война и „снимка на Линкълн, лежащ в ковчега си“, въпреки че историците смятат, че е съмнително снимката да е действителна – би била изключително рядка и ценна.

Записите от Библиотеката на Вирджиния показват, че 37 жители, организации и фирми в Ричмънд са дали около 60 предмета за капсулата, много от които се смята, че са свързани с Конфедерацията.

Ако работниците потвърдят, че кутията е капсулата на времето, тя ще бъде транспортирана до Държавния департамент по исторически ресурси, за да бъде отворена, като се използват най-добрите практики за историческо опазване, за да се запази целостта на артефактите.

След убийството на Флойд през 2020 г., статуята на Лий стана фокусна точка на движението за расова справедливост в Ричмънд. Оттогава пиедесталът е покрит с графити, някои от които нецензурни и голяма част от тях обиждат полицията. 
БГНЕС