Ядовете на Тръмп тепърва започват след като напусне Белия дом и властта
Ядовете на Тръмп тепърва започват след като напусне Белия дом и властта / Gulliver/Getty Images
Deutsche Bank, един от основните кредитори на президента Доналд Тръмп, планира да се дистанцира от най-известния си клиент след атаката срещу Капитолия миналата седмица, създавайки нова заплаха за финансите на Тръмп, след като той напусне поста.

Главният прокурор на Ню Йорк ще разследва проекти на Тръмп

Според запознат, цитиран от Politico, германската банка вече няма да прави бизнес с Тръмп или неговата компания. Тръмп дължи на банката над 300 милиона долара. На този фон заличаването на профила на Тръмп в социалните медии се очертава като най-малкия проблем за отиващия си президент.
  Отделно нюйоркската Signature Bank заяви, че закрива личните сметки на Тръмп и призова за оставката му. Банката се ангажира повече да не прави бизнес с членове на Конгреса, които се противопоставиха на утвърждаването на избора на избрания президент Джо Байдън миналата седмица.

Немска журналистка: Затвор за Тръмп е много висока вероятност

„Да видиш метежник, седнал на стола на председателстващия Сената на САЩ и на нашите избрани представители да им бъде казано да търсят прикритие, е ужасяващо и обида за Републиката“, се казва в изявление на банката. „Станахме свидетели на това как президентът на Съединените щати насърчаваше размирниците и се въздържаше да призовава Националната гвардия да защити Конгреса при изпълнението на неговия дълг“.

Солидни банки от САЩ и Германия изпрали $ 2 трилиона (СНИМКИ)

Ходовете на банките на Тръмп са най-ясните признаци на все още предстоящ финансов удар към бизнес империята му. Когато той напусне офиса в Белия дом, ще се изправи пред широко отхвърляне заради подбуждането на вандалската атака на 6 януари, която наруши процедурата за сертифициране на победата на Байдън.

Все по-голям брой големи финансови институции и други корпорации се обявиха против събитията и анонсираха планове за прекратяване на финансовата подкрепа за републиканските служители.

Тръмп: Ще публикувам финансите си и хората ще видят, че съм много по-богат, отколкото си мислят

Скъсването на Deutsche Bank с Тръмп идва след години на интензивен обществен контрол и съдебни спорове, предизвикани от връзките й с президента. След като спечелиха контрола над Камарата на представителите в Конгреса през 2018 г., демократите започнаха разследване на отношенията на банката с Тръмп, като издадоха призовки, които предизвикаха правна битка, стигнала чак до Върховния съд на САЩ.

Deutsche Bank отказа да коментира отношенията си с Тръмп. „Ню Йорк Таймс“ по-рано съобщи за решението на банката да спре да прави бизнес с президента. Няма коментар от Белия дом, както и от организацията на президента, отбеляза "Политико".

Превод и редакция: DarikNews