Освобождават журналист, изпратен принудително в психиатрия
Освобождават журналист, изпратен принудително в психиатрия / netinfo
Руски съд е наредил да бъде освободен журналист, изпратен принудително в психиатрична клиника заради критичните си статии срещу военната кампания в Чечения, предаде Асошиейтед прес, като се позова на международната организация "Репортери без граници".

Андрей Новиков е един от неколцината журналисти и представители на опозицията, изпратени насила в психиатрични клиники през последните години.

Новиков работил за информационен сайт, свързан с чеченското сепаратистко правителство. Миналият декември той бе признат за виновен в антидържавна дейност и подстрекаване към насилие заради два и-мейла, изпратени до различни вестници.

Журналистът бе осъден на 3 години затвор, но през януари психиатрична комисия реши, че той има "антисоциално поведение" и нареди да бъде изпратен в психиатрична клиника в Рибинск, на 260 километра североизточно от Москва.

В съобщението на "Репортери без граници" се посочва, че миналият месец друга комисия е заключила, че Новиков няма проблеми с психичното здраве. Съд в Рибинск е наредил Новиков да бъде освободен в сряда, но все още не е ясно дали наистина журналистът вече е на свобода.

По време на съветската ера дисиденти редовно бяха изпращани в психиатрични клиники заради антисъветска пропаганда. Тази практика отново бе възстановена през последните години в Русия, отбелязва АП. Така например през юли привърженичката на опозицията Лариса Арап бе въдворена в психиатрична клиника в Мурманск.