Освободените от Либия медици споделят преживяванията си пред Франс прес
Освободените от Либия медици споделят преживяванията си пред Франс прес / снимка: Sofia Photo Agency

Два месеца след освобождаването им от либийските затвори петте български медицински сестри и палестинският лекар с българско гражданство предпазливо започват да градят бъдещи планове, предаде Франс прес.

"Най-сетне свикнах със свободата. През първите си дни в България се страхувах, че ще се събудя след хубав сън и ще се окажа в затвора", споделя Нася Ненова в апартамента си в Сливен. Тя заминала за Либия през 1998 г., когато синът й бил 10-годишен. При завръщането си той е почти 20-годишен младеж, студент по икономика във Франция.

Валя Червеняшка пък оставила двете си дъщери на тийнейджърска възраст. Когато се върнала, заварила две млади жени на 24 и 29 години.

"Липсваха ми моментите на близост между майка и дъщери. Но искам да гледам само напред", казва Валя Червеняшка по време на вечеря с дъщеря си Гергана в софийски ресторант.

Валя и Нася възнамеряват да напуснат родните си градове в провинцията и да се установят в София, където да изкарат опреснителни курсове за професията си, отбелязва Франс прес.

Валя се чувства добре сред деца, защото е работила в педиатрични болници. Нася обаче мисли по-скоро за някаква административна длъжност. "След това, което изживях, вече не искам да поемам отговорност за човешки живот", казва тя.

Лекарят - Ашраф ал Хаджудж готви сватба за 1 декември. Съпруга ще му е строителната инженерка Олга - православна християнка, в която се влюбил от пръв поглед при случайна среща два дни след пристигането си в София. "Така е решил Господ", казва Ашраф за женитбата си. Кумове ще бъдат министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова и бившият външен министър Соломон Паси, посочва Франс прес.

"Бяхме жертви на терористичен акт, отвлечени, измъчвани, хвърлени в затвор. Бяхме изкупителни жертви на Кадафи пред семействата на заразените деца", възкликва Нася и настоява за "компенсации от Триполи".

Шестимата медици, които бяха върнати в България със самолета на френския президент, изразяват благодарността си към семейство Саркози, което по техни думи е ускорило завръщането им, се казва в информацията на АФП. "Сесилия дойде на 12 юли (в Либия) и ни увери, че е дошла да ни върне у дома. Това ми се струваше невъзможно, но тя излъчваше енергия и жизненост. И удържа на думата си", казва Валя и изразява съжаление, че съпругата на Никола Саркози няма да го придружава в официалното му посещение в София в четвъртък.