Осама бин Ладен призовавал в писмо американския народ да помогне на Обама
Осама бин Ладен призовавал в писмо американския народ да помогне на Обама / Guliver/Getty Images

Осама бин Ладен, лидерът на Ал Кайда, написал писмо, в което призовава американския народ да помогне на президента си Барак Обама в борбата с катастрофалните климатични промени и да спаси човечеството, предаде Ройтерс.

Писмото е било сред материалите, конфискувани от убежището на Бин Ладен в Пакистан, където той беше ликвидиран от американски командоси през май 2011 г.

Писмото е част от документите, които бяха разсекретени от администрацията на Обама. То е без дата и без подпис. Адресирано е: "До американския народ".

Осама бин Ладен завещал милиони долари на глобалния джихад

Според американски разузнавателни представители, то е написано от Бин Ладен, малко, след като Обама е започнал първия си президентски мандат.

Безпокойството на Бин Ладен от климатичните промени излезе наяве и от първия пакет от документи от скривалището му, които бяха направени обществено достояние през май миналата година, както и от аудиозапис, разпространен от телевизия Ал Джазира през януари 2010 г.

Бин Ладен планирал 11 септември след авиокатастрофа през 1999 г.

В новото разсекретено писмо Осама бин Ладен упреква корпоративния контрол върху капиталите и корпоративните лобисти за финансовата криза в САЩ през 2007-2008 г. Той критикува и войната в Ирак и Афганистан. Осама бин Ладен призовава американците да започнат велика революция за свобода, която ще освободи американския президент от тези влияния. Това ще направи Обама способен да взима разумни решения за спасяването на човечеството от вредните газове, които заплашват неговата съдба, пише Бин Ладен.

В друго писмо, за което се предполага, че е дело на Осама бин Ладен, той призовава свой близък сътрудник да започне медийна кампания по повод 10-ата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г. и отново говори за парниковите газове.

Из личния архив на Осама бин Ладен

Той казва, че светът би трябвало да влага усилия в опити да намали емисиите на парникови газове, вместо да води война срещу исляма.

Това е борба между двете най-големи култури на планетата и тя се води в сянката на катастрофални климатични промени, казва авторът на писмото, за който американски разузнавачи предполагат, че пак е Бин Ладен.

Източник: БТА