Организират голям митинг в подкрепа на Караджич
Организират голям митинг в подкрепа на Караджич / снимкa: БГНЕС

Полицейски отряди за борба с безредиците и жандармерия бяха разположени в центъра на Белград, където на „Площада на Републиката” започна голям митинг срещу арестуването на  Радован Караджич и решението той да бъде екстрадиран в Хагския Трибунал.

Митингът е организиран от ултрадясната Сръбска радикална партия, но е подкрепен от бившия премиер Войслав Кощуница. Няколко хиляди полицаи са ангажирани за митинга, охраняват се всички учреждения и посолства.

Американското посолство вече предупреди своите граждани да избягват центъра на Белград, където на протестния митинг са очакват между 30 000 и 100 000 демонстранти. САЩ предупредиха, че демонстрациите, организирани като мирни могат да ескалират в насилие.

На „Площада на Републиката” вече се събират симпатизанти на Караджич, виждат се плакати за бившия босненски лидер с надписи „Караджич, сръбски герой. Косово е Сърбия”.

По повод на днешния протест сръбският президент Тадич каза, че е невероятно някой да демонстрира заради спазване на законите в своята държава .