/ Снимка: Дарик, архив
40-годишният Едуард Галахър беше оправдан по две обвинения за опит за убийство срещу иракски цивилни. Той обаче беше осъден за позиране на снимка до трупа на убит член на групата Ислямска държава (ИД), предаде АФП.

Максималната присъда, която може да получи е четири месеца лишаване от свобода. Това означава, че той би трябвало да бъде освободен, поради факта, че е прекарал девет месеца в затвора по време на процеса.

Джихадисти заплашват със смърт морския тюлен, убил Бин Ладен

Обвиненията идват от военнослужещи, които са били под негово командване в американските военноморски сили за специални операции.

Те са били сред американските войски, разположени в Мосул, в северен Ирак, заедно с иракските сили, които се борят с ИД за контрол на втория по големина град в страната.

Случаят на Галахър се оказа дискусионен в Америка, където обвиненият във военни престъпления офицер се възприема като герой от войната.

Осъдиха Радован Караджич на доживотен затвор (ВИДЕО)

Неговата кауза бе подкрепена от около 40 републиканци - членове на Конгреса, както и от информационния канал „Fox News”.

Президентът Доналд Тръмп през май изрази загриженост във връзка с наказателното преследване на американски войници, обвинени във военни престъпления, като се предполага, че Галахър ще е сред онези, които обмисля да помилва.
БГНЕС