Джихадисти заплашват със смърт морския тюлен, убил Бин Ладен
Джихадисти заплашват със смърт морския тюлен, убил Бин Ладен / Guliver/Getty Images

Бившият американски войник, който твърди, че е убил Осама бин Ладен, си навлече веднага гнева на джихадисти, които го заплашват със смърт, предаде Франс прес.

38-годишният Роб О'Нийл, който е бил "морски тюлен" - боец от елитното подразделение на военноморските сили на САЩ - каза вчера пред вестник "Вашингтон пост", че е застрелял лидера на терористичната мрежа Ал Кайда с един куршум в главата на 2 май 2011 г. в Пакистан.

Джихадисти веднага са заплашили, че ще убият О'Нийл, разкри американският център за следене на ислямистките сайтове SITE. Послания на арабски и английски език, придружени от снимки на бившия командос, приканват джихадистите да отмъстят за смъртта на Бин Ладен.

Едно от тях, на арабски, например, гласи: "Ще изпратим на "вълците единаци" в Америка снимките на този Робърт О'Нийл, който уби шейх Осама бин Ладен..." Друг апел, и на двата езика, се обръща "към вас, драги ми мюсюлмани в Съединените американски щати, пред вас се открива шанс да влезете в рая".

О'Нийл обясни, че е решил да признае публично, че е застрелял основателя на Ал Кайда, след като това така и така е било разкрито от сайта на бивши "морски тюлени" SOFREP. От SOFREP обясниха, че са направили това в знак на протест срещу предстоящото на 11 и 12 ноември излъчване по американската телевизия "Фокс нюз" на документален филм "Мъжът, който уби Осама бин Ладен", в който се появява 38-годишният екскомандос.

О'Нийл аргументира решението си да участва във филма с факта, че все повече и повече хора научавали, че той е ликвидирал лидера на Ал Кайда и е било въпрос на време името му да изплува в публичното пространство, посочва Асошиейтед прес. Бившите "морски тюлени" по правило трябва да пазят мисиите, в които са участвали, в най-строга тайна, отбелязва АФП.

АП посочва, че решението на О'Нийл да се разкрие, е предизвикало разпалени дебати в тези среди. Някои членове на специалните части и ветерани са недоволни от решението му. Други обаче казаха, че приемат варианта командоси да нарушат "кода за мълчание" и да се опитат да спечелят от действията си.

Източник: БТА