Опра Уинфри събра близо 20 000 души на митинг на Барак Обама
Опра Уинфри събра близо 20 000 души на митинг на Барак Обама / снимка: BGNES

Двамата кандидати за официалната номинация на Демократичната партия за президентските избори догодина Барак Обама и Хилари Клинтън организираха предизборни митинги в щата Айова, предадоха световните агенции.

В митинга на Обама в град Демойн участва телевизионната звезда Опра Уинфри, която успя да привлече 18 500 души на проявата, предаде Ройтерс.

"Ние се нуждаем от Барак Обама", заяви Уинфри пред множеството.

"Не съм тук, за да ви нареждам какво да мислите. Тук съм, за да ви приканя да се замислите сериозно за мъжа, който знае кои сме и кои можем да бъдем", допълни Уинфри, визирайки Обама, а после му отстъпи микрофона.

Пред многохилядното множество Обама призна, че си дава сметка, че много хора са дошли на митинга му не заради самия него, а защото са фенове на Уинфри.

В друг град на същия щат - град Уинтърсет, Хилари Клинтън заложи на майка си и на дъщеря си, за да привлекат повече хора на митинга й, предаде Асошиейтед прес.

Сенаторката от Ню Йорк посочи майка си - 88-годишната Дороти Родам за свидетел на промените, настъпили в САЩ за 80 години. Дороти Родам е била родена преди жените да имат право да гласуват в САЩ, а сега ще има възможността да избере първата жена за президент на родината си, припомни Хилари Клинтън.

Щерката на бившата първа дама - Челси Клинтън, за първи път се появява на митинг на майка си.

Допитванията на общественото мнение показват, че в щата Айова и Клинтън, и Обама се радват на почти еднаква подкрепа. Именно от този щат в началото на януари започват първичните избори, които ще определят официалните кандидати на републиканците и на демократите за президентските избори през есента на 2008 г.