Опозиционни партии оспорват резултатите от изборите в Казахстан
Опозиционни партии оспорват резултатите от изборите в Казахстан / netinfo

Опозиционната Общонационална социалдемократическа партия на Казахстан, която на вчерашните парламентарни избори остана далеч на второ място с 4,62 процента и няма да влезе в парламента, оспорва обявените резултати, предаде ИТАР-ТАСС.

Според неокончателните резултати, съобщени от ЦИК, пропрезидентската партия "Нур Отан" печели с над 88 процента от гласовете. Нито една друга партия не е минала седемпроцентната бариера за влизане в парламента.

На пресконференция един от лидерите на социалдемократите Булат Абилов заяви, че според тях те са получили между 20 и 30 процента от гласовете. Опозиционният лидер нарече съобщените резултати за избирателната активност "нелепо високи". Сега е лято, жега е, отпускарско време и избирателна активност от 90 процента в област Алма Ата е просто необяснима, каза той. Според Абилов наблюдатели на социалдемократите са констатирали "хиляди" нарушения и ще поставят въпроса в съда.

Партията "Нур Отан" ще има 98 места в 107-членния парламент. Деветте останали места ще бъдат разпределени между депутати, посочени от Асамблеята на народа на Казахстан, чиито членове се назначават от президента Нурсултан Назарбаев, предаде Асошиейтед прес.

Още една опозиционна казахстанска партия оспори резултатите от вчерашните парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес, цитирайки Интерфакс.

Лидерът на партията "Ак жол" Бурихан Нурмухамедов заяви, че неговата партия не признава резултатите. "Те абсолютно не отразяват реалното съотношение на обществено-политическите сили и социалната им подкрепа в обществото", каза той. Нурмухамедов добави, че има масови нарушения по време на изборите и заяви, че "Ак жол" всъщност е получила подкрепата на около 12 процента от гласувалите, а не 3,25 на сто, както съобщи ЦИК.

В досегашния състав на парламента, избран през 2004 г., имаше само един умерен член на опозицията, но в него влизаха и някои независими депутати и представители на други партии.

Очаква се по-късно да бъдат оповестени заключенията на международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Ръководителят на мисията на наблюдателите от Общността на независимите държави заяви, че изборите са отговаряли на общоприетите демократични стандарти. За легитимни обявиха изборите и наблюдателите от Шанхайската организация за сътрудничество.