ООН: В Сирия поне пет пъти е използвано химическо оръжие
ООН: В Сирия поне пет пъти е използвано химическо оръжие / БГНЕС

Инспекторите на ООН потвърдиха, че в Сирия химическо оръжие е използвано в пет от седем проучени случая. Това става ясно от доклада на инспекторите, публикуван на сайта на Службата на ООН по въпросите на разоръжаването, предаде ИТАР-ТАСС. Снощи докладът бе предаден от шефа на инспекторите Оке Селстрьом на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Днес Бан ще говори за доклада пред Общото събрание на ООН, а в понеделник докладът ще бъде обсъден в Съвета за сигурност, предаде Асошиейтед прес.

В доклада се казва, че отровни вещества в различна степен са били използвани в Хан ал Асал на 19 март, в Саракеб на 29 април, Гута на 21 август, Джобар на 24 август и Ашрафия Сахная на 25 август. Инспекторите не са намерили достатъчни доказателства, че е имало химически нападения в Шейх Максуд на 13 април и в Бахария на 22 август, посочва БТА.

За първия предполагаем случай мисията не е имала подробна информация, а за втория не е разполагала с кръвни проби и затова заявява, че не може да потвърди, че са били използвани химически оръжия.

За нападението в Гута, предградие на Дамаск, извършено на 21 август, изводите са категорични, а в останалите четири случая се говори за вероятно използване, отбелязва Асошиейтед прес. За Гута има ясни и убедителни доказателства за използване на ракети "земя.земя", съдържащи газ зарин, се казва в доклада.

В доклада не се правят изводи кой е използвал химически оръжия. Казва се, че са пострадали и цивилни, и войници от правителствената армия. Изводите за използване на химическо оръжия в предградието на Алепо Хан ал Асал са направени въз основа на данни, предоставени от Сирия, Русия и западни страни, тъй като инспекторите не са посетили мястото на нападението от съображения за сигурност.

Информацията за предградието на Алепо се основава и на информация, предоставена от сирийски медици, които говорят за "масова интоксикация с фосфорорганично вещество". Използването на химическо оръжие в Гута и заплахата от евентуални военни действия на САЩ срещу режима в Сирия доведоха до сключването на споразумение между САЩ и Русия за ликвидиране на сирийския химически арсенал, отбелязва Асошиейтед прес.