ООН ще обсъди легализацията на марихуаната
ООН ще обсъди легализацията на марихуаната / БГНЕС

Въпросът за възможната легализация на марихуаната ще бъде разгледан от Комисията по наркотичните вещества на ООН, предаде Лента.ру. В доклада, подготвен от английската фондация „Бекли“, около 3.9% от населението на света на възраст над 15 години редовно използва марихуана, докато „потребителите“ на други наркотични вещества общо съставляват по-малко от 1% от населението.

Марихуаната е най-разпространена в западните страни, като над 40% от жителите на САЩ поне веднъж в живота си са пушили „трева“, както и една трета от австралийците.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън и вице-премиерът на Австралия Джулия Гиярд са сред призналите, че са опитвали забранената трева. Данните на фондацията сочат, че през последните години силно е нараснала концентрацията на активното вещество в предлаганата на нелегалния пазар марихуана (делта-9-тетрахидроканабинол), което води до възникването на психологическа зависимост и психози сред клиентите. Въпреки това са известни само два случая на смърт, свързани с предозиране на марихуана. За сравнение, от алкохол и тютюнопушене ежегодно умират 7.5 милиона човека.

Според специалистите на фондацията, единственото логично решение е легализацията на марихуаната. Според тях, това ще позволи контрол над активната съставка, за да не се предизвикват психози, както и контрол над възрастта на „потребителите“, докато вредата от забраните надхвърля вредата от самия наркотик. Привържениците на идеята признават, че вероятността за успех не е голяма, но за победа може да се счита и това, че легализацията ще се обсъжда на толкова високо ниво, допълва БГНЕС.