ООН предлага на страните в ЕС да разпределят бежанците с квоти
ООН предлага на страните в ЕС да разпределят бежанците с квоти / БГНЕС

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш предлага Европейският съюз да обмисли разпределяне с квоти на бежанците, влизащи в страните членки, предаде Франс прес. "Ако погледнем откъде влизат в Европа повечето хора, искащи убежище, ще видим, че входните точки са главно в Гърция и Италия. А 46 процента от молбите за убежище са подадени в Германия и Швеция", каза Антонио Гутериш пред журналисти в Стокхолм.

Европейското законодателство предвижда бежанците да подават молбите за убежище в първата страна, където са влезли. Италия и Гърция, на чиито брегове пристигат претоварените кораби с бежанци, изтъкват, че нямат средства да прилагат това правило, а бежанците искат да се установят по-далеч на север. Според Гутериш е ясно, че тази система в момента не действа ефикасно.

"Мисля, че трябва да излезем от утъпканите пътеки. Ние сме готови да подкрепим политически инициативи в Европейския съюз, по силата на които в някои ситуации да се въвежда разпределяне по квоти. Квотните системи винаги са крайно решение. В идеалния случай такава система води до определяне на справедлив дял за всяка европейска страна", каза Гутериш. Когато има масиран наплив, може да се приложи режим за временна защита, основан на система за разпределяне по квоти, добави той.

Неговата идея бе възприета положително от трима шведски министри, които присъстваха на пресконференцията. Стокхолм от години настоява европейските страни, приемащи най-малко бежанци, да се отворят към тях, добавя АФП.

Източник: БТА