Окончателно: Оправдаха Берлускони по делото за секс с непълнолетна
Окончателно: Оправдаха Берлускони по делото за секс с непълнолетна / снимка: БГНЕС, архив

Италианският касационен съд - най-висшата съдебна инстанция - потвърди невиновността на бившия министър-председател Силвио Берлускони, обвинен в процеса "Рубигейт" за злоупотреба с власт и плащане за секс с малолетна, предаде Франс прес, като се позова на италианската агенция АДЖИ.

Бремето на Берлускони - цял живот жените се влюбват в него

Медийният магнат бе осъден на първа инстанция на седем години затвор, но след това апелативен съд го оправда по всички обвинения в този процес през юли 2014 г.

Решението на Касационния съд, който отхвърли искането на прокурорите да бъде отменено оправдателното решение и процесът да започне отново, е окончателно. То обаче не слага край на другите съдебни премеждия на бившия премиер, припомня АФП.

Срещу него се води дело за корумпиране на сенатор. Берлускони е обвинен, че е платил три милиона евро на сенатор, за да напусне лявата коалиция, което през 2008 г. доведе до падането на правителството на Романо Проди.

Дебне го и друг процес, кръстен от медиите "Руби-тер". В тази афера Берлускони и двама от адвокатите му са заподозрени, че са платили на млади жени, които са свидетелствали по "Рубигейт", да дадат благоприятни за бившия премиер свидетелства.

Трикратният премиер на Италия в неделя завърши полагането си на общественополезен труд по отделна присъда за данъчна измама. Той обаче не може да заема държавни длъжности до 2019 г. и се затруднява с поддържането на дисциплината в партията си "Форца Италия", отбелязва ДПА.

Източник: БТА