Гръцките пожарникари не могат да овладеят огромния пожар, който достигна северните предградия на Атина, предаде ДПА.

Пожарът в момента бушува в кварталите Варибоби и Ахарнес, заради което хиляди хора са принудени да напускат домовете си. Тревожна е ситуацията в още две населени места в района, заради което също се налага евакуация на хората.

Напуснете домовете си незабавно, призова кметът на Ахарнес Спирос Вретос.

Жителите на района получават и предупредителни смс-и от Гражданската отбрана. Гъсти облаци дим се виждат от цяла Атина.
 

БТАЖителите на засегнатите квартали напускат в паника домовете си.

"Зад нас е ад", изкрещя от колата си местен жител пред репортери, отразяващи бедствието.

Пожарът бързо се разпространява от горите към населените райони, обяви представител на местните власти, като също призова жителите да напуснат района незабавно.

В усилията по гасенето на пожара във Варибоби участват 350 пожарникари, 70 пожарни коли, пет хеликоптера и пет самолета за гасене на пожари, включително руски самолет-амфибия Бе-200 ЧС, съобщи гръцката пожарна служба, цитирана от ТАСС.

Метеоролозите дни наред предупреждават за опасност от пожари, тъй като температурите в страната са над 40 градуса по Целзий.

Заради пожара във Варибоби престана да работи високоволтовият електропровод Ахарнес - Агиос Стефанос, което доведе до прекъсвания на електричеството в редица райони в областта Атика.

Гръцките пожарникари продължават и днес борбата за потушаване на бушуващия трети ден пожар на остров Родос, където вече са изгорели над 700 хектара гори. Пожарът е на път да бъде овладян, но от време на време се разгарят нови огнища под въздействие на силните ветрове.

Продължава и горският пожар близо до град Корони в областта Месиния на полуостров Пелопонес, който избухна вчера.
БТА